Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2006 16:58 - Изградете вашата Кариера
Автор: bobi1 Категория: Бизнес   
Прочетен: 5469 Коментари: 1 Гласове:
0



Бях научен, че ще прекарам една трета от живота си учейки, една трета - печелейки и една трета – служейки.”
Сър Джон Кукни, Президент на
3i Group PLC, Великобритания

С тези думи на Сър Джон Кукни мажев и да разгледаме съответната тема.
“Как виждате вашето развитие във времето ?
– този въпрос почти винаги се задава при интервю за работа. От отговора му може да зависи дали кандидатът отпада или продължава по пътя към желаната работна позиция. Тези които явно показват, че не са се замисляли над бъдещето си, които отговарят с “не знам” или с банални отговори-клишета нямат място в топ-компаниите.
Кариерата на един специалист е съвкупност от отделните работни позиции, заемани през живота му. От доброто планиране зависи дали той ще успее или няма да успее . Наистина трудно е в млада възраст, когато семейни и други приоритети вземат превес (особено при жените), да се вземат решения с дългосрочна цел. А и в днешно време повечето хора гледат на работата като на средство за оцеляване.
Тези които си поставят високи цели в живота трябва да започнат да изграждат основите на бъдещата си успешна кариера още през студентските години. Много от добрите университети у нас помагат в тези първи стъпки като осигуряват стажове за студентите си в престижни фирми, а също и дават възможност да се натрупа ценен опит на работни позиции в самите университети. Там, където липсва такава помощ, студентите трябва сами да потърсят подходящи фирми за стаж или почасова работа. Но най - важнато е да се спрат на сериозни и големи фирми или компаниии които имат отражение в нашата икономика.
Каква да е стратегията ви, веднъж попаднали на желаното работно място? Много важно е да опознаете добре организацията на работа във фирмата, фирмената култура, възможностите за обучение и повишаване на квалификацията, йерархичната структура и изискванията за растеж нагоре. Тук добрите отношения с мениджъра по човешки ресурси са много важни. От голямо значение е да направите обективна преценка на собствените си умения и личностни качества. Съвет от консултант по подбор на персонала и проверка чрез специализирани тестове могат да са от помощ.
И така ако имате шанса да попаднете на точното работно място / а този шанс зависи и до - голяма степен и от вас / Ще можете да се развивате и растете в йерархията на фирмата.
Почти навсякъде растежът нагоре е свързан със заемане на мениджърски позиции. При това издигането може да е на база на успехи и показана висока компетентност в чисто технически аспект. Но те не помагат много на издигналия се на мениджърското място. И най-високите специализирани знания не могат да компенсират липсата на умението да се работи с хора, да се вземат бързи решения, да се водят успешни преговори. За тези, които желаят да се развиват като мениджъри е много важно да натрупат опит в различни отдели на фирмата – например в производството, в търговския отдел, във финансовия отдел. Струва си да приемат за известен период по-ниско заплащане, но с възможност да научат неща, които и най-добрия курс по мениджмънт не може да им даде.
В заключение можев само да добавим , че каквото и да отговорите на въпроса -Как виждате вашето развитие във времето ? , е важно да се замислите за бъдещото си развитие във съответната фирма пред която кандидатствате за работа и ако тази фирма се вписва в бъдещите ве планове за развитие смело да отговорите , че искате да се развивате във фирмата.



Тагове:   кариера,


Гласувай:
0



1. анонимен - Правилно, много правилно!
23.07.2006 18:26
Точно така постъпи и моята дъщеря, която вече е мениджър човешки ресурси в Equest.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bobi1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 231943
Постинги: 159
Коментари: 76
Гласове: 155
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930